Parintele Arsenie Boca

nasterea

Isabela Vasiliu-Scraba: Realitatea Împărăției

Despre Părintele Arsenie Boca, preotul din Porumbacu de Sus spunea că “ar trebui să fie folosit la facultăţile de teologie, la seminarii, la mânăstiri, în toată ţara. Nu să fie ţinut ascuns”

– Isabela Vasiliu-Scraba, Martiriul Sfântului Arsenie Boca, un adevăr ascuns (3/3)

craciunBoca-ghius– Isabela Vasiliu-Scraba, Ceva despre mistica luminii în pictura PărinteluiArsenie Boca

– Isabela Vasiliu-Scraba, Dr „Victor Ardelean”, sau pr. Gh. Drăgulin? Ponegrirea picturii Sfântului Arsenie Boca prin cuvinte identice

– Isabela Vasiliu-Scraba, O enigmatică pictură a Sfântului Arsenie Boca aflată în mijlocul Bucureștiului

– Isabela Vasiliu-Scraba, Centenar ZORICA LAȚCU (/Maica Teodosia)

– Isabela Vasiliu-Scraba, Filozoful Mircea Vulcănescu și părintele Arsenie Boca, personaje ale romanului eliadesc „Noaptea de Sânziene” (Paris, 1955)

– Isabela Vasiliu-Scraba, Martiriul Sfântului Arsenie Boca, un adevăr ascuns la Centenarul sărbătorit la M-rea Brâncoveanu

În 2019 Biserica Ortodoxă Română a respins dosarul de canonizare alcătuit cu „minciuna prin omisiune”. Adică omițând a trece moartea martirică pricinuită de torturarea bestială a Părintelui Arsenie Boca în noiembrie 1989, bătaie securistă din care i s-a tras moartea. BOR a luat partea minciunii impuse de puterea politică aflată în aceleași mâini înainte si după împușcarea Ceaușeștilor. Tot de partea minciunii prin omisiune stau toți biografii Sfântului suferind moartea martirică care „omit” acest adevăr fiindcă-și vor cărțile expuse în librării, sau își doresc difuzate la televiziune filmele lor cu pretenții biografice.

Nunta-Fiului-de-Imparat-Fresca-a-Parintelui-Arsenie-Boca-la-Draganescu-1024x721

“Printr-o uimitoare revelație i s-a arătat studentului cum zeghea se poate transforma în raze dumnezeiești inundând cu lumina harului întunericul celulelor de temniță politică. O mistică a luminii aflată la îndemâna prea multor credincioși…”

– Isabela Vasiliu-Scraba: Miracolul Bisericii de la Draganescu si o profetie a Parintelui Arsenie Boca

DraganescuBisericaMotto: “Pictura sacră e istoria în imagini a vieţii Mântuitorului şi a celor transfiguraţi de El. Adică imaginea raiului. Sfinţia Ta [pr. Arsenie Boca] ai înţeles să faci o pictură transfigurată în nuanţe clare şi deschise, paradisiace, pentru a sugera lumea feerică de dincolo. Biserica de la Drăgănescu iradiază lumina raiului” (acad. Nichifor Crainic).

– Isabela Vasiliu-Scraba: De vorba cu Parintele Arsenie Boca în Pangarul de la Cheia

BisArsenie„Odată săvârșit un act dumnezeiesc, e pentru totdeauna, pentru veșnicie. Iar nouă se cuvine, luminați de Duhul Sfânt, nu numai să trăim acest act dumnezeiesc ca un astăzi, ci să simțim cum neîncetat sorbim din el noi și noi taine” (Pr. Prof. Dr. C-tin Galeriu)

– Isabela Vasiliu-Scraba: Paradigma „Arsenie Boca-Părăian” din seria Eliade-Culian’ și Noica-Liicean’

boca-noica-eliadePrin aplicarea strategiei cripto-comuniste de mediatizare a „înlocuitorilor” – cea mai bătătoare la ochi fiind înlocuirea prin mediile universitare post-decembriste a lui Mircea Eliade prin Culianu, fost profesor de română (în Olanda, 1976-1986) si de italiană (în SUA, 1988-1989), aflat pe punctul de a fi angajat ca profesor asociat de istoria religiilor (1990-1991) la Chicago în momentul asasinării sale, se pare că s-a găsit și pentru Părintele Arsenie Boca, un înlocuitor în persoana lui Părăian.

boca-filocalia– Isabela Vasiliu-Scraba: Cioran și culisele Filocaliei sibiene, sau, Parintele Arsenie Boca, poeta Zorica Lațcu si poetul Nichifor Crainic în colectivul de traducere a Filocaliei românești

„Dacă Dumnezeu va ajuta să apară întreaga Filocalie în românește, acest act va rămâne legat în mare măsură de numele Părintelui Arsenie Boca și de mișcarea religioasă pe care a trezit-o în jurul Mânăstirii de la Sâmbăta de Sus” (D. Stăniloae, vol. II, 1947)

OlgaGreceanuIsabela Vasiliu-Scraba: Olga Greceanu şi Părintele Arsenie Boca

“A tăcea şi a nu da adevărul pe faţă înseamnă a-l trăda” (Sf. Teodor Studitul, apud. arhim. Athanasie Dinca, M-rea Căldăruşani).

 

 Isabela Vasiliu-Scraba: Vedere în duh si viziune filozofica, (sau Parintele Arsenie Boca si Nae Ionescu)

EliadeForeInterditIsabela Vasiliu-Scraba: Martirii închisorilor în viziunea lui Mircea Eliade si a Parintelui Arsenie Boca

“Rar să găseşti un om care să dea sens religios morţii… [s-o vadă] ca pe-o izbăvire sigură din împărăţia păcatului”(Părintele Arsenie Boca, în vol. Mărturii din Ţara Făgăraşului, 2004, p.121)